En inspirationsresa senare

Det har minst sagt varit full rulle den senaste veckan. Förra lördagen plåtade jag ett fantastiskt bröllop i Malmö. Ett bröllop som började med ett trummande karnevalståg och sedan en vigsel på en bro i en av Malmös vackra parker. 

Sedan följde en vecka på resande fot. Från Skåne till ett slott Västergötland och sedan en resa söderut igen där jag passerade Vandalorum, Dunkers kulturhus och såg utställningar med porträttfotografen Hans Geddas, illustratören Barbro Lindgren och den som kanske etsade sig fast mest historien "Toyuko" av fotografen Christer Järeslätt. Hans bilder projicerades på tre stora väggar samtidigt där stillbilder och ljud varvades med rörliga bilder. 

 

Toyuko – a non real life love experience är en kärlekshistoria, min och Yukos. Fastän vi aldrig träffades lovade vi varandra evig kärlek. Vi fann varandra på Internet där jag inför en planerad japanresa sökte kontakt med någon som kunde hjälpa mig i mitt arbete som fotograf. Yuko var en av många som svarade på min annons. Vi lärde känna varandra över kulturella gränser och på ett språk främmande för oss båda föll vi för varann. Men när jag äntligen kom till Japan, där Yuko bor, hade hon av någon anledning inte hörts ifrån på länge. Så jag tillbringade min lediga tid med bara min kamera som sällskap. På mina planlösa vandringar i Tokyo stod Yuko ingenstans, förutom i mitt minne, att finna. Där kommer hon att vara för evigt.

Efter Helsingborg åkte jag vidare till fantastiska Louisiana i Danmark och sedan avslutades dagen i Köpenhamn. Dagen därpå blev det konst och kultur i underbara Köpenhamn innan det var dags att återvända hem igen.

Idag är det vernissage på Eskilstuna konstmuseum där bland annat fotografen Aida Chehrehgosha ställer ut och fotohistorikern Iréne Berggren inviger. Värt ett besök!